Bajkoviti Motovun kraljevskih okusa

Istria Booker Blog Bajkoviti Motovun kraljevskih okusa

Grad smješten na 270 nadmorske visine u utvrdi, na brijegu, s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na okolni krajolik, uključujući vinograde, šume i dolinu rijeke Mirne

Bajkoviti srednjovjekovni grad na gori Motovun postao je vrlo atraktivno i popularno turističko odredište. Svaki naš izlet koji je bio usmjeren prema Motovunu, jedino što vam mogu reći krajnji dojam je bio uvijek isti. Jedva se čekamo vratiti opet! Motovun je prepun prirodnih znamenitosti i prirodnih ljepota.

Ovaj gradić nalazi se na sjevernom dijelu istarskog poluotoka, u blizini grada Pazina. Grad ima bogatu povijest koja seže još u rimsko doba, no najpoznatiji je po srednjovjekovnoj baštini. Njegov položaj na vrhu brda učinio ga je strateški važnim. Kroz prošla stoljeća je prošao kroz ruke raznih vladara i carstava. Povijesnu jezgru Motovuna karakterizira dobro očuvana srednjovjekovna arhitektura. Grad je opasan čvrstim zidinama i utvrdama koje datiraju iz 13. stoljeća., a njegove popločane ulice obrubljene su drevnim građevinama, uključujući crkve, kuće i gradske trgove.

U starogradskoj jezgri Motovuna nalazi se 26 zaštićenih spomenika kulture i nalazi na UNESCO World Heritage listi.

U prošlosti, iako su se nad gradom često mijenjale države i vladari, Motovun je uvijek bio središte. Najpoznatije ledenge Motovuna i vjerovanja govore da se nalazi na izvoru energije gdje se križaju tri zmajkse brazde te da su ovdje svi uvijek dobre volje. Uvjerite se sami, i mi smo!

Rijeka Mirna

Rijeka Mirna, najduža rijeka Istarskog poluotoka teče podno ovog brežulja bogatog vegetacijom. Dobila je ime po svojoj mirnoći, kako sama riječ govori. Rijeka teče od izvora Kotli kroz Motovunsku šumu, te se izlijeva se u Jadransko more. Uokolo rijeke Mirne prostiru se vinogradi i maslinici koji zato imaju vrlo uspješnu rodnju i pripremu najkvalitetnijih vina Istre poput malvazije i muškata.

Motovunska šuma, dom tartufa

Motovunska šuma je poznata kao pravo mjesto za lov na tartufe. Tartufi su vrlo cijenjene i aromatične gljive koje rastu pod zemljom uz korijenje pojedinih stabala, posebice stabala hrasta i lješnjaka. Šumsko tlo i klimatski uvjeti idealni su za rast tartufa, a poznata je i po proizvodnji crnog i bijelog tartufa. Posjetitelji Motovuna i okolice često imaju priliku otići na ture za potragu za tartufima. Ove ture obično uključuju iskusne lovce na tartufe i njihove obučene pse, koji su vješti u lociranju tartufa ispod šumskog tla. Motovunska šuma nije samo prirodno blago, već i bitan dio kulturne i kulinarske baštine ovog kraja. To doprinosi draži Motovuna kao turističkog odredišta, privlačeći posjetitelje koji žele istražiti njegove prirodne ljepote i uživati u jedinstvenim okusima jela s tartufima.

Više o tartufima možete pročitati ovdje; https://www.istriabooker.com/hr/blog/sigurno-ste-culi-za-istarske-tartufe-svaki-gurman-ih-zeli-na-svom-tanjuru/

U Austro-Ugarsko vrijeme Monarhije Motovunska šuma je bila uzgajana drvećem za opskrbu brodogradilišta graditeljskim drvom. Danas je najveće savjetsko nalazište bijelog tartufa.

Parezana

Parezana je bila povijesna uskotračna željeznička pruga koja je prometovala na istarskom poluotoku u Hrvatskoj i dijelovima Slovenije i Italije tijekom kasnog 19. i ranog 20. stoljeća.Pruga Parenzana prvobitno je izgrađena krajem 19. stoljeća kao uskotračna (76 cm) željeznička pruga za povezivanje gradova i područja Istre, koja je tada bila dio Austro-Ugarske. Izgrađen je prvenstveno iz gospodarskih razloga za prijevoz poljoprivrednih proizvoda, posebice vina i maslinova ulja, kao i putnika.Željeznička pruga Parenzana poznata je po svojoj slikovitoj ruti, koja putnike vodi kroz valovita brda, vinograde, maslinike i šarmantne ruralne krajolike. Nudio je prekrasan pogled na istarski krajolik, što ga je činilo popularnom rutom za turiste i putnike.Pruga Parenzana prometovala je nekoliko desetljeća, ali je pojavom cestovnog prometa postupno gubila svoju ekonomsku održivost. Željeznica je prestala prometovati sredinom 20. stoljeća, a posljednji vlak vozio je 1935. Tračnice su demontirane, a željeznica napuštena.

Dvoja gradska vrata

U Motovunu, srednjovjekovnom gradu na istarskom poluotoku u Hrvatskoj, postoje dvije glavne gradske kapije, poznate kao “dvoja gradska vrata.” Ova vrata predstavljaju glavne ulaze u stari grad i dio su njegove bogate povijesti i fortifikacijskog sustava. Nalaze se na južnom ulazu u Motovun i često su prva stvar koju posjetitelji vide kad ulaze u stari grad. Ova vrata često služe kao simbol grada.

Fotogalerija grada Motovun