Sigurno ste čuli za Istarske tartufe – Svaki gurman ih želi na svom tanjuru

Istria Booker Blog Sigurno ste čuli za Istarske tartufe – Svaki gurman ih želi na svom tanjuru

Posjećujući istarski poluotok ili istražujući kulinarski svijet, kušanje jela s istarskim tartufima može biti nezaboravno iskustvo

Tartufi su vrsta gljiva koje rastu pod zemljom u simbiozi s korijenjem određenih stabala, obično hrasta, lješnjaka i bukve. Ove podzemne gljive vrlo su cijenjene u svijetu kulinarstva zbog svoje intenzivne arome i okusa, koji se često opisuje kao zemljani, mošusni, a ponekad čak i češnjak.

Postoji nekoliko vrsta tartufa, a najpoznatiji su:

Bijeli tartuf; Bijeli tartuf smatra se najluksuznijim tartufom i obično se beru u kasnu jesen i ranu zimu. Bijeli tartufi imaju nježnu aromu češnjaka i često se režu ili ribaju preko jela poput tjestenine, rižota i jaja kako bi im se poboljšao okus.

Istarski tartuf, poznat i kao istarski bijeli tartuf (Tuber magnatum pico), vrsta je bijelog tartufa koji se nalazi na istarskom poluotoku koji obuhvaća dijelove Hrvatske, Slovenije i Italije. Ovi su tartufi visoko cijenjeni zbog svojih aromatičnih i kulinarskih kvaliteta, slični poznatim bijelim tartufima iz regije Pijemont u Italiji.

Crni tartuf: Crni tartufn Ima jaku, zemljanu aromu i koristi se u raznim jelima, uključujući umake, paštete, pa čak i čokolade.

Ljetni tartuf; Ovi se tartufi beru tijekom ljetnih mjeseci i jeftiniji su od zimskih tartufa. Imaju blaži miris i okus i često se koriste u salatama, omletima ili kao ukras.

Lov na tartufe tradicionalno se provodi pomoću posebno obučenih pasa ili svinja, budući da te životinje imaju istančan njuh koji im omogućuje pronalaženje tartufa pod zemljom. Jednom pronađeni tartufi se pažljivo beru, čiste i pripremaju za kulinarsku upotrebu.

Tartufi se smatraju delikatesom i štedljivo se koriste zbog svoje visoke cijene. Obično se poslužuju u malim količinama jer njihov intenzivan okus lako može nadjačati jelo. Proizvodi od tartufa, kao što su ulje od tartufa, sol od tartufa i umaci s tartufima, također su dostupni za dodavanje okusa tartufa raznim jelima.

Održivo branje istarskih tartufa ključno je za zaštitu ovih vrijednih gljiva i njihovog ekosustava. Ulažu se napori kako bi se osiguralo da se lov na tartufe provodi odgovorno i da populacije tartufa ostanu stabilne.
Istarski tartufi cijenjen su sastojak domaće i internacionalne kuhinje, a slavljeni su zbog svoje jedinstvene arome i okusa.

Više o Motovunu ili domu tartufa, atraktivnoj i vrlo popularnoj turističkoj destinaciji možete pročitati ovdje; https://www.istriabooker.com/hr/blog/bajkoviti-motovun-kraljevskih-okusa/